fbpx

Wie een eigen bedrijf heeft of ZZP-er is, krijgt te maken met boekhouden. Nee, alle termen die met boekhouden te maken hebben zijn niet meteen gesneden koek. Balansposten, omzetbelastingHoe zit het met de btw-aangifte?, kruisposten. Voor wie weinig ervaring heeft of meer informatie wil over boekhouden is er oneindig veel informatie te vinden. Zoveel dat het weleens duizelt, nietwaar?

De software van Moneybird is bedacht om boekhouden voor elke ondernemer zo eenvoudig mogelijk te maken. Maar met alleen software ben je er nog niet, het is namelijk handig om te weten hoe het allemaal werkt. Enige kennis en uitleg over de verschillende aspecten van boekhouden en ‘hoe het één en ander nou eigenlijk precies werkt’ is geen overbodige luxe. Op nare verrassingen achteraf zit tenslotte niemand te wachten.

In dit artikel leggen wij jou uit wat kruisposten zijn en hoe je deze toepast in het boekhoudprogramma Moneybird. En dat is echt niet heel ingewikkeld.

 

Wat zijn kruisposten precies?

Allereerst is het handig om te weten wat kruisposten nou eigenlijk zijn. De categorie Kruisposten is een grootboekrekening die wordt gebruikt om geld tussen de kas en de bank, of twee bank- of grootboekrekeningen onderling, uit te wisselen. Let op, want het gaat hier niet om het overboeken van een geldbedrag naar de rekening van iemand anders, maar om rekeningen van je bedrijf.

Dat is dus een significant gegeven: een kruispost is een interne overboeking. Altijd. Objectief gezien is een kruispost dus een grootboekrekening die als een tussenrekening wordt gebruikt. In Moneybird staat de categorie Kruisposten op de balans. Houd er echter wel rekening mee dat deze aan het einde van het jaar leeg moet zijn!

 

Waarom een tussenrekening?

Vraag jij je nu af waarom je eigenlijk een tussenrekening moet gebruiken? Het is toch vele malen eenvoudiger om direct betalingen over te boeken? Dat is zo, maar dat kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt. We zullen dit even toelichten.

Een tussenrekening wordt in Moneybird uitsluitend gebruikt voor het verschuiven van geld. Dit doe je bijvoorbeeld als je geld overmaakt naar een andere rekening. Je hebt bijvoorbeeld twee zakelijke bankrekeningen: één betaalrekening en één spaarrekening. In een bepaalde maand wil je geld van je spaarrekening halen omdat je een investering wil doen. Je krijgt dan een afschrijving van je spaarrekening en een bijschrijving op je betaalrekening. Deze twee posten kan je niet direct met elkaar verrekenen. Oplossing: de kruispost! Stel je schrijft € 1.000,- over, je boekt dan de afschrijving van dit bedrag van je spaarrekening op je kruispost. Je saldo is dan minus € 1.000,-. Vervolgens boek je de bijschrijving van het bedrag op je betaalrekening ook op de kruispost. Het saldo wordt dan gemuteerd met € 1.000,- (positief). Dus: -/- € 1.000,- + € 1.000,- = 0! Je kruispost staat dan op 0 en beide boekingen zijn keurig netjes verwerkt! Een tussenrekening wordt ook wel gebruikt om kosten over een langere periode te verspreiden.

 

Hoe verwerk ik mijn kruisposten in Moneybird?

Om Kruisposten te kunnen verwerken in Moneybird dienen de transacties in het scherm Bank zichtbaar te zijn. Als je ingelogd bent in je account klik je bovenin het menu op ‘Bank’. Je ziet nu alle bij- en afschrijvingen. Als een bij- of afschrijving niet gekoppeld is kan je op de knop ‘koppel onderstaand bedrag’ klikken. Zet je cursor dan in de zoekbalk ‘Zoek naar facturen of categorieën’. Hier typ je ‘Kruisposten’. Er verschijnt nu een balk met: ‘Kruisposten. Vlottende activa -> Hulprekeningen’. Als je deze selecteert wordt je betaling op de rekening Kruisposten opgeslagen. Makkelijk hè!

Als je nu naar ‘Rapporten’ gaat en kiest voor ‘Balans’, dan zie je dat er een nieuwe categorie op je Balans is verschenen: Hulprekeningen -> Te rubriceren transacties. Dit zijn je kruisposten. Voor de duidelijkheid: Hulprekening is een ander woord voor Tussenrekening of Kruispost.

Als dit bedrag elders in je boekhouding (op je spaarrekening bijvoorbeeld) aanwezig is, zal de software van Moneybird dit herkennen en automatisch koppelen aan je kruispost.

Klinkt eenvoudig? Nou dat is het ook. Zolang jij je bewust bent van het feit dat je kruisposten moet gebruiken, hoe je kruisposten gebruikt en waarom je kruisposten gebruikt, heb je altijd duidelijk inzicht in al je geldstromen.

Op de balans is de categorie kruisposten nu niet meer zichtbaar, maar op de categorie tref je wel het volgende aan:

Eénmaal het bedrag wat je gekoppeld hebt via je betaalrekening en éénmaal het bedrag wat je gekoppeld hebt via de tegenrekening of spaarrekening. Daardoor is het totaalsaldo dus nul.

Wees je ervan bewust dat het soms voorkomt dat je er zelf voor moet zorgen dat je transacties aan kruisposten worden gekoppeld. Kijk dus idealiter maandelijks, maar ten minste aan het einde van het jaar op de balans of je de categorie kruisposten ziet. Als dat zo is, dan weet je dat je actie moet ondernemen. Aan het einde van het jaar moeten al je ‘Te rubriceren transacties’ verwerkt zijn.

Maar in de basis werkt het dus heel eenvoudig, de kruisposten op zichzelf en het verwerken in je software van Moneybird.

 

Kruisposten in Moneybird zijn gratis binnen je pakket!

Kruisposten zijn gratis in je boekhouding als je Moneybird gebruikt. Ze tellen namelijk niet mee als een gekoppelde transactie binnen de limiet van je pakket. Goed nieuws natuurlijk, maar er is meer. De meeste kruisposten en banktransacties worden nu ook automatisch gekoppeld binnen Moneybird. Dat zorgt voor rust en overzicht in je boekhouding.