fbpx

Wij krijgen vaak de vraag of kosten voor welzijn, zoals de sportschool, fiscaal aftrekbaar zijn voor ondernemers. Want hoe zit dit precies? Wat mag je wel/niet aftrekken en zit er nog een verschil tussen zzp’ers en andere ondernemers? In dit blog geven we je antwoord op deze en andere vragen. 

 

Waarom is fitheid en welzijn zo belangrijk voor jou als ondernemer? 

Als ondernemer begrijp je het belang van welzijn en een goede gezondheid. Misschien ga je regelmatig naar de sportschool om fit te blijven of investeer je in andere vormen van welzijn, zoals een wellness dagje op zijn tijd. Ten eerste kunnen welzijnsactiviteiten, zoals sporten, massages of wellness, helpen om ziekte te voorkomen. Dit resulteert in minder ziektedagen en kostenbesparingen voor het bedrijf, aangezien een zieke werknemer gemiddeld €250,- (Bron: Arbo-ned) per dag kost. 

Bovendien zorgen fitheid en welzijn op de werkvloer voor stressvermindering en verminderd ziekteverzuim, wat op zijn beurt leidt tot verhoogde arbeidsproductiviteit. Verbeterde werkprestaties en een positieve werksfeer zijn ook positieve effecten van welzijn op de werkplek. Door te investeren in welzijnsinitiatieven kunnen ondernemers dus niet alleen het rendement van het bedrijf verbeteren, maar ook de algehele tevredenheid en gezondheid van hun medewerkers bevorderen. 

 

Waarom zijn welzijnskosten ontzettend moeilijk te beoordelen? 

Het is belangrijk om te weten dat fiscale regels moeilijk zijn en afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie. Neem daarom contact met je boekhouder op zodat hij/zij jouw persoonlijke situatie kan beoordelen! Wat betreft welzijnskosten is het ook moeilijk voor de belastingdienst om te beoordelen of het inderdaad zakelijk aftrekbaar is. 

De moeilijkheid zit het hier in of het daadwerkelijk van zakelijk belang is of meer voor privé belang. In principe zijn alle welzijnsactiviteiten voor privé belang, dus zouden ze niet aftrekbaar zijn. Maar er zijn ook redenen te verzinnen waarbij het juist wel weer zakelijk aftrekbaar is. 

 

Wat is dan wel fiscaal aftrekbaar? 

Als het gaat om kosten voor welzijn, zoals de sportschool, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen. Over het algemeen kunnen deze kosten als zakelijke kosten worden afgetrokken als ze verband houden met het belang van jouw onderneming. Hier zijn een paar vuistregels voor ondernemers:

  • Kosten voor opleidingen en cursussen die puur gericht zijn op het verbeteren of verdiepen van jouw vakkennis, en relevant zijn aan jouw onderneming, zijn volledig aftrekbaar. Dit omvat inschrijvingskosten, studieboeken, studiemateriaal, cursussen, maar ook de relevante opleidingskosten voor je werknemers. Bewaar hier altijd de facturen of andere bewijsstukken van om aan de fiscus te laten zien.
  • De reiskosten voor reizen die je maakt voor zakelijke redenen zijn ook aftrekbaar.  
  • BTW op bedrijfskosten is volledig aftrekbaar.
  • Zakenuitjes of teambuilding activiteiten zijn over het algemeen zakelijk aftrekbaar. Mits minimaal 75% van een afdeling binnen een bedrijf deelneemt, en als de kosten daarvan redelijk zijn. De belastingdienst zal dit toetsen. 

Mocht je werknemers hebben en een dagje naar de wellness organiseren, of samen een actieve sportdag houden zoals een teambuilding dag, dan kan je dit zakelijk aftrekken. Heeft het sporten voor je werknemers zakelijke voordelen, en kan je dit zakelijk belang duidelijk beschrijven dan mogen personal trainers voor je werknemers, en abonnementen zakelijk worden afgeschreven. Een saunadag zou gepaard kunnen gaan met duidelijke zakelijke overleggen alsof het een heidag is. Let wel op, de Belastingdienst kan dit bestempelen als een privé uitgave. Ondernemers werkzaam in de sportschool of wellness branche hebben natuurlijk een voordeel op dit grijs gebied. Zij kunnen bijvoorbeeld een nieuwe massagetechniek uitproberen voor zakelijk belang, of nieuwe sauna’s uittesten. 

 

Wanneer zijn deze kosten niet zakelijk aftrekbaar?

Niet alle kosten voor welzijn/sportschool zijn zakelijk aftrekbaar. Kosten die puur gericht zijn op persoonlijke verzorging en geen direct verband houden met jouw onderneming, zijn niet aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de contributie voor je lokale voetbalvereniging waar je elke zondag een wedstrijdje speelt. Als ZZP’er of zelfstandige zonder werknemers wordt over het algemeen alles gerelateerd aan welzijnsactiviteiten als privéuitgaven gezien. Dit is dus niet aftrekbaar. Ook als je een onderneming met personeel hebt, maar deze welzijnsactiviteiten in je uppie uitvoert zonder andere werknemers, dan is dit ook niet aftrekbaar. 

 

Een paar concrete voorbeelden: Wel of niet aftrekbaar als welzijnsactiviteit?

 

Wat is het? Is het aftrekbaar als ondernemer met werknemers? Is het aftrekbaar als zzp’er? Waarom wel/niet?
Personal training Ja Nee Voor personal training geldt hetzelfde als de fitness.
Stoelmassages Ja Nee Bedrijven kunnen de kosten van deze dienst fiscaal aftrekken, op voorwaarde dat het deel uitmaakt van het Arbo-plan en de massages tijdens werktijden plaatsvinden. Bovendien kunnen ze de in rekening gebrachte BTW verrekenen met de omzetbelasting.

Het is het bedrijf dat de dienst afneemt, wat betekent dat werknemers zelf geen financiële bijdrage hoeven te leveren.

Sporten Ja Nee Sporten kan een zakelijk belang hebben omdat het de arbeid bevordert. Er moet dan wel onder werktijd gesport worden, en het zakelijk belang moet duidelijk zijn.
Sauna Ja en Nee Nee Sauna en wellness worden ook voor bedrijven gezien als privé uitgave. Maar, het kan zijn dat je voor een gezondheidsbehandeling sauna sessies nodig hebt. In dat geval geef je dit op onder ziektekostenaftrek. Controleer dit om te voorkomen dat je fiscale fouten maakt.

 

Vragen over aftrekposten of andere boekhoud- of belastingzaken? Wij kunnen je helpen!

We hopen dat dit blog je meer inzicht heeft gegeven in de zakelijke aftrekbaarheid van welzijnsactiviteiten voor je bedrijf. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp of ben je op zoek naar een boekhoudkantoor dat jou kan assisteren bij je boekhouding en mogelijke aftrekposten voor belastingdoeleinden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Als erkend Moneybird Ambassadeur, staan wij van VNBA klaar om je met alle liefde verder te helpen.

Moneybird-ambassadeur word je niet zomaar. Eerst ben je Moneybird Expert en daarna kan je pas Moneybird Ambassadeur worden. Zo weet je dat je te maken hebt met een boekhoudkundige specialist in Moneybird.