fbpx

Je bent nooit uitgeleerd. Ook niet als zzp’er of ondernemer. Alleen kost het volgen van een studie of cursus veel geld. Gelukkig stimuleert de overheid bijscholing. Zo ook bij zzp’ers en andere ondernemers. Maar vaak is het niet helemaal duidelijk hoe dit georganiseerd is. Vaak rijzen vragen over of je gekozen opleiding wel aftrekbaar is voor jouw onderneming? Of je reiskosten en studieboeken volledig mag aftrekken? Of er nog speciale voorwaarden gelden voor jou als ondernemer?

In 2022 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden. Nu hoor ik je denken: welke gevolgen heeft dit nu voor mij? Het is natuurlijk maatwerk om te bepalen welke opleidingskosten voor jouw zakelijk aftrekbaar zijn. In deze blog zetten we de mogelijkheden voor jou, als zzp’er of ondernemer, uiteen. In dit blog geven we antwoord op de volgende vraag: zijn opleidingskosten aftrekbaar voor zzp’ers en andere ondernemers? En zo, ja: wanneer wel/niet?

 

Wanneer zijn opleidingskosten wél zakelijk aftrekbaar?

  • Kosten voor vakcursussen en bedrijfsopleidingen zijn – volledig – aftrekbaar als bedrijfskosten. Maar alleen als je opleidingskosten gemaakt zijn in het belang van je onderneming of bedrijf. Zoals cursussen en opleidingen die je helpen jouw huidige vakkennis te verbeteren of te verdiepen.

Onder opleidingskosten vallen kosten voor: inschrijving, studieboeken, studiemateriaal en ander verplicht materiaal. Voor bijkomende reis- en verblijfkosten geldt een maximum bedrag van €1.500,- dat je mag aftrekken. Ook je BTW is volledig aftrekbaar. 

  • Kosten voor een congres, seminar of een studiereis mag je – gedeeltelijk – aftrekken als bedrijfskosten. Op voorwaarde dat ook deze kosten noodzakelijk zijn voor je onderneming of bedrijf. Je kan dit op 2 verschillende manieren doen:
    • je kan 80% van de gemaakte kosten zakelijk aftrekken;
    • je kan een zogeheten ‘drempel’ toepassen: door alle kosten boven het vastgestelde drempelbedrag van €5.100,- (voor 2023) zakelijk af te trekken.

Ook voor deze kosten geldt dat je voor bijkomende reis- en verblijfkosten maximaal €1.500,- mag aftrekken. 

 

Kan je de opleidingsuren ook aftrekken?

De tijd die jij als ondernemer investeert in je zakelijke opleiding of cursus mag je meerekenen voor je minimale urencriterium van 1.225 uren per kalenderjaar. Wanneer je aan dit criterium voldoen, behoud je het recht op de starters- en zelfstandigenaftrek.

 

Wanneer zijn opleidingskosten niet zakelijk aftrekbaar?

Opleidingskosten die je maakt voor het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden die niet per se in het belang zijn van je bedrijf, zijn niet als zakelijke kosten aftrekbaar. Mocht je je als ondernemer op andere vlakken willen ontwikkelen, bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling, dan werkt de overheid met een alternatieve tegemoetkoming. Dan kan jij als één keer per jaar aanspraak maken op het STAP-budget (STimulering ArbeidsmarktPositie). Let op: dit vraag je niet aan als ondernemer maar als ‘natuurlijk syndroom’. Meer informatie over het STAP budget vind je hier

 

Een paar concrete voorbeelden: wel of niet aftrekbaar als opleidingskosten?

Wat is het? Waarvoor is het nodig? Is het aftrekbaar? Waarom wel/niet?
Vlucht en verblijf in Rome voor een 3-daags congres. Totale reiskosten: 800,-. Congres, verdieping van je vakkennis.  Ja Reis- en verblijfkosten mag je tot maximaal 1.500,- zakelijk aftrekken. 
Vlucht en verblijf in New York voor een 7-daags congres. Totale reiskosten: 2300,- Congres, verdieping van je vakkennis.  Ja, met aftrekbeperkingen Reis- en verblijfkosten mag je tot maximaal 1.500,- zakelijk aftrekken. De overige 800,- zijn voor eigen rekening.
Lunchkosten tijdens studiedag. Cursusdag Nee Kosten eten, drinken etc. zijn niet zakelijk aftrekbaar.
Algemene Excel computercursus voor iemand met plantenwebshop Algemene vaardigheden verbeteren. Nee Het volgen van een algemene computercursus en reken- en taalcursussen dragen niet bij aan ‘verdieping’.
Een multi-media-cursus voor een reclame-adviseur Leren werken met photoshop en video editing. Ja Bijhouden van je kennis en nieuwe vakontwikkelingen.
Een opleiding tot architect, Als monumentaal ontwerper Verwerven van nieuwe vaardigheden Ja Nieuwe kennis en vaardigheden.
Een wijncursus voor een boekhouder Meer leren over wijn Nee Heeft te weinig te maken met zijn/haar beroep.
Een wijncursus voor een iemand met een wijnwinkel Meer leren over wijn Ja Dit is een verdieping van vaardigheden die hij/zij nodig heeft voor zijn/haar onderneming

 

Wat gebeurt er als ik de opleidingskosten opvoer als kosten en de Belastingdienst denkt hier anders over?

Kosten voor ontwikkeling van persoonlijk aard en zakelijke aard zijn vaak een dunne lijn. Dit kan voor ingewikkelde discussies zorgen met belastingambtenaren. Zorg ervoor dat je kan bewijzen waarom deze opleidingskosten van belang zijn voor het uitoefenen van jouw beroep. En dat dit kosten zijn om je bestaande kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Denk hierbij aan concrete voorbeelden uit je beroepspraktijk, aantekeningen etc. 

Heb je voorafgaand twijfels over of een opleiding onder een zakelijke investering valt in jouw branche? Dan kan je hier altijd informatie over inwinnen bij je boekhouder, of contact opnemen met de Belastingdienst. Het is en blijft maatwerk. 

 

Goed om te weten:

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Nu is dat niet meer mogelijk als particulier. Het gaat er dus om dat de kosten van de scholingsactiviteiten, waar je het over hebt opneemt en verwerkt in je boekhouding als ondernemer en dus arbeidsgerelateerd dienen te zijn. Alleen dan kan je die kosten dus verwerken.