fbpx

Wij krijgen vaak de vraag of kosten (en btw) voor kleding aftrekbaar zijn voor zzp’ers en andere ondernemers. Dat die vraag vaak opkomt is logisch, want het is nogal een grijs gebied. In sommige gevallen mag het wel, maar in veel gevallen niet. Over het algemeen geldt dat hierover best hard wordt geoordeeld. Zo was er in 2020 zelfs gedoe over in de rechtszaal. Een actrice vond dat zij kapperskosten kon aftrekken van haar omzet, maar de rechter oordeelde anders. De vrouw werd in het ongelijk gesteld. Want ze was dan wel actrice, die kappersafspraak had ze volgens de rechter ook wel nodig gehad als ze een andere baan had. In dit blog gaan we dieper in op de vraag of de kosten voor kleding en uiterlijke verzorging aftrekbaar zijn voor ondernemers en wanneer dat wel/niet zo is. Ook geven we concrete voorbeelden van werkkleding die wel en niet aftrekbaar is. 

 

Wanneer is kleding wél zakelijk aftrekbaar?

Kleding is zakelijk aftrekbaar als het daadwerkelijk werkkleding is die je heel specifiek nodig hebt voor je werk. Onder kleding vallen naast kledingstukken ook (werk)schoenen en accessoires. 

Volgens de Belastingdienst is iets werkkleding:

  • Wanneer het kleding is die vereist is voor je functie. Het is dus kleding die je aan hebt om die functie te vervullen. Dit is andere kleding dan die je normaal aan hebt.
  • Wanneer er een logo of beeldmerk op de kleding staat die tenminste een oppervlak van 70 cm² beslaat. Dit is vooral van toepassing op kledingstukken die je anders ook in je vrije tijd zou kunnen dragen.

 

Is kleding aftrekbaar voor sporters, presentatoren of artiesten?

Ook dit is weer een beetje een grijs gebied. Voor (top)sporters is dat wel zo (wanneer dit boven een bepaalde drempel komt) omdat het heel duidelijk is dat ze sportkleding dragen voor hun werk. In feite is dit ook geen kleding die zij ‘normaal’ zouden dragen.

Voor presentators en artiesten (zoals zangers, dansers, stand-up comedians) geldt dat als zij bepaalde outfits dragen die echt puur voor de bühne bedoeld zijn, zij dit (boven een bepaalde drempel) kunnen aftrekken. Maar niet als dit ook beschouwd kan worden als ‘normale’ kleding. Een extravagante jurk voor een operazangeres is daardoor bijvoorbeeld makkelijker te beoordelen als werkkleding dan een kleurrijk t-shirt voor een stand-up comedian. 

 

Wanneer is werkkleding niet zakelijk aftrekbaar?

Kleding is niet zakelijk aftrekbaar wanneer het kleding is die je ook kunt dragen in het dagelijks leven, zelfs als je acteur of presentator bent. En dat maakt het ook een grijs gebied. Want is een jurk voor een première ook in het dagelijks leven te dragen of niet? Wat je hier moet toepassen is dus common sense.   

 

Hoe zit het met verdere uiterlijke verzorging?

Ook dat is weer heel verschillend en ook hier geldt dat je het kunt opvoeren als kosten wanneer het boven een bepaalde drempel uitkomt. Zo zal een maandelijkse kappersafspraak voor een presentatrice die grijs wordt zeker wel aftrekbaar zijn boven de drempel (want anders had ze misschien gewoon haar eigen kleur gehouden), maar een halfjaarlijkse kappersafspraak voor een acteur die op de planken staat weer niet. 

 

Een paar concrete voorbeelden: wel of niet aftrekbaar als werkkleding?

Wat is het? Waarvoor wordt het gedragen? Is het aftrekbaar? Waarom wel/niet?
Een zwart net pak + nette schoenen voor een zakenman Voor zakelijke afspraken en een congres Nee Omdat je dit zwarte pak ook buiten je werk kunt dragen, bijvoorbeeld op een huwelijk.
Spitzen voor een professioneel balletdanser Om in te repeteren en voor dansoptredens Ja Zonder spitzen kan een balletdanser zijn beroep niet uitoefenen. Verder draag je spitzen niet in het dagelijks leven. Het is duidelijk dat dit puur beroepsmatig is.
Veiligheidsschoenen voor een zelfstandig kok Voor werkzaamheden in de keuken Ja Een kok heeft deze kleding nodig om z’n beroep uit te oefenen. Sterker nog: in de meeste keukens zijn veiligheidsschoenen verplicht.
Sportschoenen voor iemand die een loondienstbaan als logopedist ook als zzp’er sportlessen verzorgt voor een sportschool. In de sportschool tijdens de sportlessen Nee Het is een baan die ze maar 1 uur per week heeft. En verder had deze persoon anders ook sportschoenen nodig gehad, voor het beoefenen van sport in haar vrije tijd. 
Zwarte kleding voor een predikant Tijdens de kerkdienst Ja Dit is een uitzondering, want zwarte kleding kan ook buiten de kerk gedragen worden. Toch heeft de hoge raad ooit geoordeeld dat dit wel onder aftrekbare kosten valt omdat deze persoon alleen maar in het zwart kan verschijnen.  
Een cocktailjurk voor een schrijfster  Ze gaat naar het boekenbal Nee Ten eerste omdat ze de jurk absoluut niet nodig heeft voor haar werk, en ten tweede omdat een cocktailjurk ook gedragen kan worden op een feestje.
Nette kleding voor een P.A.  Tijdens zakelijke afspraken Nee Het is niet voldoende aan te tonen dat deze nette kleding echt alleen voor zakelijke doeleinden is. Verder is het een keuze om je zo te kleden, en geen ‘vereiste’ zoals dat wel zo is in andere beroepen.
Een overall voor een timmerman/vrouw Tijdens het maken/installeren van meubels en andere zaken  Ja Een overall om in te klussen is heel duidelijk echt bedoeld als werkkleding. Het is niet iets waar je in je vrije tijd in gaat lopen. Hoewel, dat is natuurlijk een kwestie van smaak. 😉
Een polo met logo voor iemand die cocktailshaker is op evenementen Tijdens de evenementen waar hij de cocktails staat te shaken Ligt eraan Als het logo ten minste 70cm² van de polo beslaat komt dit in aanmerking als ‘werkkleding’. Als het een klein beeldmerkje is niet.

 

kleding zakelijk aftrekken

Een net pak om naar klanten te gaan? Deze werkkleding is niet zakelijk aftrekbaar! Zo’n pak is niet exclusief voor werk.

 

Wat gebeurt er als ik kleding opvoer als kosten en de Belastingdienst denkt hier anders over?

Als je gemaakte kosten ten onrechte opvoert, kan dat leiden tot verschillende gevolgen. In sommige gevallen legt de Belastingdienst een boete op voor het opzettelijk of grof nalatig onjuist aangeven van de belastingen. In andere gevallen kan de Belastingdienst eisen dat je de te veel ontvangen belastingvoordeel terugbetaalt, inclusief eventuele rente en boetes. Het is overigens aan jou zelf wat je opvoert als kosten. Als je een boekhouder hebt, kun je altijd even met hem of haar checken of het legitiem is. Wanneer jij denkt dat het te verantwoorden is als werkkleding, dan kun je het ook zo opvoeren. Als je het idee hebt dat je je in een grijs gebied bevindt dan raden wij het af. Het is dan vaak het gedoe achteraf niet waard.

 

Vragen over zakelijke kleding of iets anders? Wij kunnen je helpen!

We hopen dat dit blog je wat meer inzicht heeft gegeven in alle vragen rondom de aftrekbaarheid van zakelijke kleding. Heb je meer vragen omtrent dit onderwerp, of ben je sowieso op zoek naar een boekhoudkantoor om jou te helpen met je boekhouding en/of Belastingaangifte? Neem dan contact met ons op! Als erkend Moneybird boekhouder helpen wij je met alle liefde verder.