fbpx

Wanneer je als ondernemer grotere aankopen doet die meerdere jaren meegaan in je bedrijf, noemen we dit bedrijfsmiddelen of investeringen. Deze kun je die niet in één keer van je omzet aftrekken. Je moet ze ‘afschrijven’ over meerdere jaren. Bedrijfsmiddelen zijn goederen of producten die een waarde hebben van €450 (exclusief btw) of meer, die meerdere jaren meegaan en waarvan de aanschaf direct bijdraagt aan de omzet van je bedrijf. Hoe het precies zit met dat afschrijven en hoe je dit in je boekhoudsysteem Moneybird verwerkt, lees je in dit artikel.

 

Minstens vijf jaar afschrijven

Als je zaken voor je bedrijf koopt die onder de €450 kosten en die niet jarenlang meegaan, kun je dit in één keer aftrekken van je winst. Denk bijvoorbeeld aan printpapier, folders of pennen. Bij bedrijfsmiddelen (investeringen) mag dit niet. Denk bijvoorbeeld aan laptops, grote printers of andere apparaten die je gebruikt binnen je bedrijf. Je trekt de kosten dan over meerdere jaren af, zodat de investering je winst een aantal jaren drukt (het bedrijfsmiddel gaat immers, als het goed is, ook meerdere jaren mee). Je mag maximaal 20% van de aanschafkosten afschrijven. Stel dus dat je een Macbook koopt van €1800, dan schrijf je jaarlijks €360 hiervan af. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het afschrijven van investeringen.

 

Starters mogen willekeurig afschrijven

Voor starters geldt een uitzondering: zij mogen willekeurig afschrijven. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden die gelden bij de startersaftrek.

  • De Belastingdienst ziet jou als ondernemer.
  • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur.
  • Je bent nog niet langer dan vijf jaar ondernemer of in de afgelopen vijf jaar minstens een heel jaar geen ondernemer.

Voldoe je aan deze punten? Dan mag je zelf kiezen wanneer je investeringen afschrijft. Dit kan gunstig uitpakken, omdat je de winst in deze jaren drukt en daardoor minder belasting hoeft te betalen.

 

Hoe zet ik een investering in Moneybird?

Wanneer je een investering doet, wil je natuurlijk dat dit netjes wordt verwerkt in je boekhouding. In Moneybird kan iedereen dit zelf doen. Het eerste wat je doet, is je investering in Moneybird zetten. Dat doe je voor naar tandwiel --> instellingen --> categorieën te gaan. Je krijgt dan een overzicht van categorieën en uit die lijst selecteer ‘investering’. Je komt dan op een nieuwe pagina waar je de investering kunt toevoegen. Vervolgens klik je op ‘opslaan’.

 

 

In het voorbeeld gaan we (nog steeds) uit van de aanschaf van een nieuwe Macbook. Als het goed is, heb je een factuur gekregen toen je deze kocht. Die factuur voer je in zoals je ook een ‘normale’ factuur zou invoeren. Je gaat dus naar ‘Inkomend’ en klikt op ‘toevoegen’ en vult alles in principe in zoals je gewend bent. Maar: omdat het een bedrijfsmiddel en dus investering is, moet je een andere categorie selecteren bij de factuurregels (het vakje onder de btw). Je selecteert hier nu ‘Vaste activa’ en dan de Macbook. Als je nu op je balans kijkt onder ‘Vaste activa’, dan zie je dat de Macbook er staat.

 

Hoe verwerk ik investeringen in Moneybird?

Afschrijvingen vallen onder ‘memoriaal’. Een memoriaal is een speciale boeking in de boekhouding die niet via alle bekende onderdelen kan worden verwerkt. Je gaat weer naar inkomend en voegt dan ‘memoriaal’ toe. Bij kenmerk zet je waar het precies om gaat en op welke termijn je afschrijft (in het voorbeeld maandelijks). Hier vul je twee dingen in. In het bovenste vak selecteer je ‘afschrijving sinds aanschaf’ en in het vakje daaronder kies je voor ‘afschrijvingskosten’. Bij de bovenste vul je het maandelijkse bedrag in bij credit en bij de onderste bij debet.

 

Vervolgens sla je de memoriaalboeking op en geef je aan dat dit periodiek is. Nu wordt het elke maand automatisch afgeschreven en wordt de waarde van je investering elke maand lager op de balans. De afschrijvingskosten worden daarnaast in je resultatenrekening verwerkt (zie: kosten --> Afschrijvingskosten).

We hopen dat je hiermee zelf je investeringen/bedrijfsmiddelen in Moneybird kunt verwerken. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen? Neem dan vooral contact met ons op en dan helpen wij jou verder. Als erkend Moneybird-boekhoudkantoor kunnen we je optimaal van dienst zijn.