fbpx

Steeds meer ondernemers verkopen diensten of goederen in het buitenland. Misschien verkoop je drones aan klanten in Frankrijk of geef je trainingen in bijvoorbeeld Zweden. Dan zijn de spelregels anders dan bij zakendoen in Nederland, vooral wat betreft de btw. Ook gelden er extra administratieve verplichtingen wanneer je zakendoet met het buitenland. Daarnaast verschilt het nog of je te maken hebt met bedrijven of particulieren en of het binnen of buiten de EU is. We leggen het in dit artikel allemaal uit.

 

Binnen of buiten de EU?

Wanneer je zakendoet binnen de EU, is de kans groot dat de btw verlegd moet worden. Of dit zo is hangt ervan af of je zakendoet met een particulier of een bedrijf.

 

Btw binnen de EU

Werken voor particulieren: btw in Nederland

Werk je voor een particulier (iemand die geen btw-nummer heeft)? In de meeste gevallen is dan de dienst belast in Nederland en breng je de Nederlandse btw in rekening.

Werken voor bedrijven: btw verleggen

Heeft je klant een bedrijf? Dan geldt vaak dat het belast is in het land van de afnemer, waarbij die afnemer zelf de btw berekent en betaalt in zijn eigen land. Dit heet ‘intracommunautaire diensten’. Met ‘ondernemer’ bedoelen we hier ook een organisatie die geen ondernemer is, maar wel een btw-identificatienummer heeft. Je vermeldt de vergoeding waarover de btw is verlegd in je btw-aangifte en daarnaast noem je het btw-nummer van je klant. (Je moet dit er dus echt bijzetten op de factuur. Zie: hoe werkt btw verleggen in Moneybird). In de btw-aangifte vul je bij rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’, of bij rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’ voor welke omzet je btw hebt verlegd.

 

Btw buiten de EU

Lever je diensten of producten in landen buiten de Europese Unie? Dan kan de regelgeving per land verschillen. In ieder geval betaal je dan geen btw in Nederland. Om erachter te komen hoe het voor jou zit, kun je het beste deze tool van de Belastingdienst gebruiken.

 

Administratie: ICP-aangifte voor EU-landen

Wanneer je klanten hebt in het buitenland (zowel diensten als goederen), dan ben je verplicht de opgaaf ICP te doen. In deze aangifte laat je zien dat de btw verlegd is. In deze opgaaf vermeld je het totaalbedrag over een periode per klant. Per btw-nummer geef je dus aan om welk bedrag het gaan. Het bedrag van al deze btw-nummers samen moet (afgerond, dus het kan iets afwijken) overeenkomen met het bedrag dat je in de btw-aangifte hebt aangegeven. Als je Moneybird gebruikt, kun je dat bedrag (bij elkaar opgeteld) vinden in je overzicht onder rapporten en dan btw-overzicht. Het formulier voor de ICP-aangifte vind je bij ‘overige formulieren’.

 

Hoe werkt btw verleggen in Moneybird?

Je maakt de factuur aan zoals je dit normaal zou doen, voegt het btw-nummer van je klant toe en selecteert vervolgens in het btw-menu ‘btw verlegd’. Kijk even goed welke optie je kiest. Het zijn namelijk andere categorieën voor goederen, diensten en binnen of buiten de EU.

Let er ook op dat je het nog apart vermeldt op de factuur dat de btw verlegd is. Dit kan op twee manieren. Of je maakt een extra factuurregel aan en gebruikt dit als tekstregel, of je voegt het toe in de voetnoot. Hieronder zie je een voorbeeld:

btw verleggen moneybird

We hopen dat het allemaal weer een stukje helderder voor je is geworden. Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je dan verder. De mate van hulp die jij nodig hebt bepaalt het tarief. Meer info nodig? Neem contact met ons op.