fbpx

Wanneer je start met ondernemen, moet je vaak eerst geld uitgeven aan spullen of een opleiding die je nodig hebt om je bedrijf op te starten. Dit is een sprong in het diepe want je geeft al geld uit voordat je überhaupt je eerste factuur de deur uit hebt gedaan. Maar, zoals het bekende spreekwoord luidt, ‘de kost gaat voor de baat uit’. Bedrijfsinvesteringen verdienen zich op den duur weer terug.

Zo heb je misschien een goede laptop nodig, een nieuw bureau of een machine om iets te fabriceren. Deze bedrijfskosten zijn van invloed op je inkomstenbelasting. Je kunt ze meestal (gedeeltelijk) aftrekken van je winst en dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Door dit goed te plannen, kun je optimaal gebruik maken van de fiscale regels en voordelen. In dit artikel lees je wat bedrijfsinvesteringen precies zijn en over de invloed die investeringen kunnen hebben op je inkomstenbelasting.

 

Gewone kosten en investeringen

Wanneer je als freelancer geld uitgeeft aan je bedrijf, wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘gewone’ bedrijfskosten en investeringen. Zo worden bijvoorbeeld printpapier, een doosje pennen of een gesprek met een coach of adviseur niet gezien als investering maar een laptop of naaimachine wel. Hier kun je precies zien wat de belastingdienst aanmerkt als ‘gewone’ bedrijfskosten. Het verschil tussen de gewone kosten en investeringen zit hem in de waarde, aard en de levensduur van hetgeen je aanschaft. In dit artikel gaan we specifiek in op investeringen.

 

Wat is een investering precies?

Investeringen zijn volgens de belastingdienst alle aankopen van goederen of producten die een waarde hebben van €450 (exclusief btw)[i] of meer. Daarnaast is er sprake van een investering, als je aankoop meerdere jaren meegaat en moet de aanschaf direct bijdragen aan de omzet van je bedrijf. Alle aankopen die aan deze criteria voldoen, noemen we ‘bedrijfsmiddelen’.

Stel, je koopt een nieuwe laptop en betaalt hiervoor €1600, dan wordt dit gezien als investering. De laptop is duurder dan €450, je doet er waarschijnlijk meer dan twee jaar mee en je hebt hem nodig voor je bedrijf.

Investeren in je bedrijf
Bijna elke zzp’er heeft een laptop nodig

Investeringsplan voor je bedrijf

Als ondernemer is het slim om een investeringsplan te maken. Het investeringsplan biedt een overzicht van wat je nodig hebt om je bedrijf van de grond te krijgen en wat dat gaat kosten. Ook kun je in dit plan inschatten hoelang je verwacht dat de investeringen meegaan. Het is niet alleen prettig voor jezelf om alles op een rijtje te hebben, maar het biedt je ook een inzicht waarmee je optimaal van alle fiscale regelingen gebruik kunt maken.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van zo’n investeringsplan? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij kunnen dan samen met jou kijken naar wat er allemaal nodig is voor jouw (toekomstige) bedrijf.

 

Aftrekposten voor investeringen

Investeren is goed voor de economie en wordt daarom gestimuleerd door de overheid. Toch zijn beginnende ondernemers vaak terughoudend om grote bedragen uit te geven voordat er geld is binnengekomen. Dat is logisch, want de stap om voor jezelf te beginnen is op zich al spannend genoeg. Om ondernemers toch aan te moedigen om te investeren, heeft de overheid daarom diverse stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen. Denk hierbij aan korting op je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Hieronder vind je een beknopte uitleg van de belangrijkste regelingen.

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
    Wanneer je als freelancer meer dan €2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen, heb je mogelijk recht op de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Het bedrag waarmee je winst verlaagd wordt, is afhankelijk van de hoogte van de investering. Let wel op, niet alle aankopen die je voor je bedrijf doet, komen in aanmerking voor de KIA. Voorbeelden van bedrijfsmiddelen die wél in aanmerking komen voor deze aftrek, zijn een laptop of tablet, een mobiele telefoon en kantoormeubelen.
  • Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen: MIA/Vamil
    Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de MIA (milieu-investeringsaftrek) of de Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Ook hier moet het investeringsbedrag minimaal €2.300 zijn en moet de investering in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Een extra voorwaarde is dat het bedrijfsmiddel op de milieulijst moet staan. Bovendien moet je de investering van tevoren aanmelden.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
    Wanneer je investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie, kun je in aanmerking komen voor de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Het bedrijfsmiddel moet dan in aanmerking komen voor de investeringsaftrek en op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan. Je kunt jaarlijks een voorstel indienen voor nieuwe bedrijfsmiddelen.

 

Het afschrijven van investeringen

De ‘normale’ kosten die je voor je bedrijf maakt, mag je van je winst aftrekken in het jaar van aanschaf. Bij investeringen mag dit niet. Je moet de kosten over meerdere jaren aftrekken. Dit noemen we ‘afschrijven’. Je reserveert dan elk jaar een deel van de winst voor het moment dat het bedrijfsmiddel vervangen moet worden. Die reservering trek je dan jaarlijks van je winst af.  De regel daarbij is, dat je per jaar maximaal 20% van de aanschafkosten mag afschrijven. Het duurt dus in elk geval vijf jaar om een bedrijfsmiddel af te schrijven.

Onder bepaalde voorwaarden kun je dit versneld doen. Zo mogen starters willekeurig afschrijven. Dat wil zeggen dat je in de eerste jaren zelf mag kiezen wanneer je je investeringen af wil schrijven. Zo zou je de investeringen bijvoorbeeld al helemaal kunnen afschrijven in de eerste twee jaar. Dit kan gunstig uitpakken, omdat je de winst in deze jaren drukt en daardoor minder belasting hoeft te betalen.

Toch moet je wel opletten; als je elk jaar meer winst gaat maken en alles al hebt afgeschreven in de eerste twee jaar, dan blijft er niets meer over om in de laatste jaren af te schrijven en moet je in die jaren dus een stuk meer belasting betalen.

Heb je geen idee hoe het allemaal gaat lopen en wil je professionele hulp bij je boekhouding of het maken van een plan? Kijk dan eens bij de pakketten die wij aanbieden.

 

Hebben investeringen invloed op de btw?

Investeringen hebben geen invloed op de btw. De btw kun je immers verrekenen en terugvragen indien je diensten hebt verleend die belast zijn met btw. Wanneer je een investering doet, hoef je dus geen rekening te houden met de btw.

 

Investeren is lucratief

Het investeren in bedrijfsmiddelen kan belastingvoordeel opleveren. Deze middelen moeten dan wel voldoen aan allerlei criteria die door de overheid bepaald zijn. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren een duidelijk investeringsplan hebt en op de hoogte bent van de opties die je hebt. We hopen dat dit artikel je in elk geval een eindje verder heeft geholpen. Als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het opstellen van een investeringsplan, dan kunnen wij hier uiteraard bij helpen.

Extra tip: investeer niet alleen in een goede laptop, een website en een mooi logo maar zorg ook voor een gedegen belastingoverzicht. Bij een gezond bedrijf hoort immers een gezonde (belasting)administratie waarbij je je zaken op orde hebt.

Wij hebben een tool genaamd Bereken Je Belasting ontwikkeld, waarmee we zeer nauwkeurig kunnen inschatten wat je kunt verwachten aan belastingaanslagen. Plan een belafspraak met ons in en we gaan hier direct mee aan de slag. Zo voorkom je onprettige verrassingen en kun jij je ongestoord focussen op de leuke kant van het ondernemen.

[i] *Dit bedrag geldt voor ondernemers die btw-plichtig zijn. Voor ondernemers die een vrijstelling van btw hebben is het bedrag 450 euro inclusief btw.