fbpx

De fiets als aftrekpost

De fiets is een populair vervoermiddel onder ondernemers en dat is een goede zaak. Fietsen is een milieuvriendelijk, het levert extra lichaamsbeweging op en het is goed voor je portemonnee. Dit laatste komt niet alleen door de lage investerings- en onderhoudskosten en het gratis gebruik, maar ook omdat het je een mooie aftrekpost bezorgt. Fiets jij regelmatig naar zakelijke afspraken? Dan kan dit artikel interessant zijn voor jou. Wij leggen je namelijk uit op welke twee manieren de fiets een positieve invloed kan hebben op je inkomstenbelasting.

 

De fiets: het verschil tussen privé en zakelijk.

 

Voor de fiets moet je net als voor de auto een duidelijke keuze maken door hem bij de belastingdienst op te geven als privé of zakelijk. Beide opties hebben voor- en nadelen. Of je de fiets als aftrekpost kan gebruiken, hangt ervan af hoe duur je fiets is en hoe vaak je de fiets gebruikt voor zakelijke doeleinden.

De fiets als privé-uitgave
Je kunt ervoor kiezen om de fiets als privé-uitgave op te geven. De eventuele aankoop- en onderhoudskosten voor je fiets betaal je dan zelf. Je kunt deze kosten dus niet zakelijk opvoeren. Aan de andere kant zijn wel het aantal zakelijk afgelegde kilometers aftrekbaar. Dat wil zeggen, de kilometers die je fietst naar je kantoor, klanten en afspraken. Het is dan wel belangrijk dat je deze kilometers goed bijhoudt en registreert in een Excel bestand. Je dient de datum, startlocatie, eindlocatie en reden van de rit hierin te verwerken. Het totaalaantal kilometers mag je vermenigvuldigen met €0,19 en aftrekken van je winst.

Wanneer je dus gemiddeld dagelijks één à anderhalf uur op de fiets zit voor je werk, mag je dik €850,- van je winst aftrekken. Elk jaar opnieuw. Als je dus veel fietst en niet van plan bent om een extreem dure fiets te kopen of al een goede fiets hebt, dan is het aantrekkelijker om de fiets en onderhoudskosten privé te betalen.

De fiets zakelijk opvoeren
Als je de fiets voor minstens 10% zakelijk gebruikt, kun je de aanschaf- en onderhoudskosten zakelijk opvoeren. De btw is dan te verrekenen en de kosten drukken eenmalig je winst. Is je nieuwe fiets duurder dan €450,-? Dan wordt hij aangemerkt als bedrijfsinvestering en schrijf je hem over meerdere jaren af. De kosten worden dan niet geheel van de winst afgetrokken in het jaar van aankoop zelf maar verdeeld over minstens vijf jaar.

Stel, je koopt een e-bike van €2800 maar je fietst er in verhouding weinig zakelijke kilometers mee, dan is het voordeliger om de fiets zakelijk op te voeren.

 

Wat kan ik het beste doen?

Zoals je ziet kan de zakelijke fiets eenmalig afgetrokken worden van de winst, terwijl de privéfiets je winst elk jaar drukt. Wanneer je een relatief dure fiets hebt en vrij weinig zakelijke kilometers maakt, is het dus gunstiger deze zakelijk te betalen. Als je een normale stadsfiets koopt of al hebt en je fiets regelmatig gebruikt voor zakelijke doeleinden, dan levert het meer op om deze privé te betalen. Dat laatste zal waarschijnlijk gelden voor de meeste fietsende ondernemers. Het kan dus lucratief zijn om de fiets of kilometers op te voeren als aftrekpost.

 

Fiets als aftrekpost
Wat levert meer op? Zakelijk of privé?

We hopen dat we je dit artikel voldoende hebben kunnen informeren over de fiets als aftrekpost. Kom je er niet helemaal uit wat voor jou het voordeligst is of wil je hulp bij het inschatten van het aantal zakelijke kilometers? Neem dan contact met ons op.

Wil je graag weten hoe je bedrijf ervoor staat en hoeveel belasting je moet reserveren? Maak dan gebruik van onze online tool Bereken Je Belasting. Hiermee kunnen we zeer nauwkeurig inschatten wat je kunt verwachten aan belastingaanslagen. Plan een belafspraak met ons in en we gaan hier direct mee aan de slag. Zo voorkom je onprettige verrassingen en kun jij je ongestoord focussen op de leuke kant van het ondernemen.