fbpx

De voorlopige aanslag

Aan het eind van het jaar moet je als zzp’er of ondernemer met een BV of VOF belasting betalen over de winst van een bepaald jaar. Soms kan dit betekenen dat je plotseling een vrij hoog bedrag moet betalen. Veel ondernemers ontvangen aan het begin van het jaar een ‘voorlopige aanslag’ of kunnen ervoor kiezen deze aan te vragen. Deze aanslag is gebaseerd op de winst die je verwacht te behalen. Je kunt dit bedrag in één keer, of gespreid te betalen. In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen omtrent deze aanslag voor je op een rij.

 

1. Wat is de voorlopige aanslag precies?

 

De voorlopige aanslag is een inschatting van de definitieve belastingaanslag die je over een bepaald jaar kunt verwachten. Deze inschatting gebeurt meestal op basis van een door jou of je boekhouder gemaakte schatting. Je betaalt dus alvast de verwachte belasting zodat je minder rekening hoeft te houden met wat je opzij moet zetten. Aan het eind van de rit wordt bij de definitieve aanslag het teveel of te weinig betaalde verrekend.

Duizelt het je nu al en kun je wel wat hulp bij het boekhouden of de Belastingaangifte gebruiken? Maak dan gebruik van Bereken Je Belasting of vraag ons om hulp. Ons boekhoudkantoor helpt je met alle liefde op weg.

 

2.Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?

 

De voorlopige aanslag is ingesteld zodat de Belastingdienst minder lang hoeft te wachten op het belastinggeld van de burger. Zonder deze aanslag moet je namelijk pas aan het eind van het jaar belasting betalen over het voorgaande jaar. Het kan dan zo zijn dat je pas eind 2020 de belasting over 2019 moet betalen. Dat betekent dat de Belastingdienst lang op het geld moet wachten.

Ook voor ondernemers heeft het gebruikmaken van de voorlopige aanslag twee belangrijke voordelen:

1) Je bespaart ‘belastingrente’. Dit is een vergoeding aan de Belastingdienst van gemiste rente. Als je pas in de loop van het nieuwe jaar de verschuldigde belasting betaalt moet je daar dus belastingrente over betalen aan de Belastingdienst. Je bent de belasting immers verschuldigd in het lopende jaar.

2) Je hebt geen schuld bij de Belastingdienst. Dat betekent dat je geen enorme bedragen op een spaarrekening hoeft te zetten voor grote afrekeningen die soms pas 1,5 later in de bekende blauwe enveloppe bij je op de deurmat vallen. Dit geeft overzicht, orde en rust in je hoofd. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je misschien nog moet bijbetalen als er een verschil is tussen de voorlopige en definitieve aanslag.

Wil je gedurende het hele jaar weten hoe je ervoor staat en waar je aan toe bent? Maak dan gebruik van onze online tool Bereken Je Belasting. Hiermee is de onzekerheid over Belastingaanslagen verleden tijd. Zo heb je als ondernemer je zaken en op orde en ben je voorbereid op de kosten die je kunt verwachten. We rekenen dit echt tot op 50€ nauwkeurig voor je uit.

 

Voorlopige aanslag
Weten waar je aan toe bent zorgt voor meer rust

 

3. Kan ik de voorlopige aanslag beter in één keer of gespreid betalen?

 

Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Wanneer je het bedrag aan het begin van het jaar in één keer betaalt, krijg je een kleine korting om de misgelopen rente (die je zou krijgen als het op een spaarrekening blijft staan tot aan de definitieve aanslag) te compenseren. Dit heet de invorderingsrente.

Om deze korting te krijgen moet je wel het geld voor de uiterste betaaldatum overgemaakt hebben. Wanneer je het bedrag in termijnen betaalt, kun je werken met kleinere bedragen die je maandelijks overmaakt. Dit voelt voor veel ondernemers en met name voor beginnende zzp’ers wat milder in de portemonnee. Ook lijkt het qua belastingafdrachten dan meer op een loondienstsituatie en hoef je geen grote extra bedragen te reserveren voor de definitieve aanslag.

 

4. Op basis waarvan kan ik een inschatting maken?

 

De inschatting van de aanslag maak je over het belastbaar inkomen. Dit is het bedrag van alle inkomsten min de gemaakte bedrijfskosten en aftrekposten. Als je al cijfers hebt van voorgaande jaren kun je uitgaan van het belastbaar inkomen van de meest recente belastingaangifte. Pas dit bedrag vervolgens aan op de winst die je dit jaar verwacht te maken. Ga je een half jaar op reis zonder te werken? Dan zal je winst lager uitvallen. Verwacht je een klapper van een klus of deal? Dan zul je misschien wel meer winst maken dan het jaar ervoor. Je hebt hierin zelf ook speelruimte. Zo kun je ervoor kiezen het wat ruimer in te schatten en een hoger (maand)bedrag te reserveren. De kans is dan groter dat je achteraf geld terugkrijgt. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om juist iets te weinig te betalen zodat je wat meer overhoudt per maand. Je moet dan waarschijnlijk aan het eind van de rit alsnog bijbetalen.

Wil je dit bedrag zo accuraat mogelijk berekend hebben en wil je überhaupt een gedegen overzicht aan alles wat je kunt verwachten aan Belastingaanslagen? Maak dan gebruik van Bereken Je Belasting. Met deze handige online tool berekenen we zeer nauwkeurig hoe je bedrijf ervoor staat zodat je precies weet hoeveel geld je opzij moet zetten.

 

5. Hoe en wanneer vraag ik de voorlopige aanslag aan?

 

Wanneer je een boekhouder hebt, kun je de voorlopige aanslag door hem/haar laten aanvragen. Wanneer je je eigen boekhouding doet, regel je dit simpelweg door op de website van de Belastingdienst een Verzoek Voorlopige Aanslag in te dienen met je DigiD. In dat verzoek vul je in wat je hebt verdiend en nog denkt te gaan verdienen in het komende jaar. Op basis daarvan berekent de Belastingdienst dan de voorlopige aanslag. Je mag op elk moment in het jaar een voorlopige aanslag aanvragen en je mag dit tot 99x per jaar aanpassen. Wij adviseren om dit voor 30-4 van dat lopende jaar te doen om de belastingrente te voorkomen.  Qua timing is het het handigst om dit direct in februari na de laatste btw-aangifte (over het laatste kwartaal in het voorgaande jaar) aan te passen. Dan weet je namelijk precies wat je winst was in het voorgaande jaar en dat kun je vervolgens als uitgangspunt gebruiken voor je voorlopige aangifte van het komende jaar.

Het is als ondernemer belangrijk om te anticiperen op wat komen gaat en de voorlopige aanslag is hier een handig hulpmiddel bij. We hopen dat dit artikel alle ins en outs omtrent de voorlopige aanslag voor je op een rij heeft gezet. Voor vragen of hulp kun je altijd contact opnemen met ons boekhoudkantoor.