De kleineondernemersregeling is veranderd per 1 januari 2020. Dit roept bij veel (kleine) ondernemers vragen op. Wat verandert er precies, op welke termijn en voor wie? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.
De oude KOR
De huidige Kor is een regeling waarbij je als ondernemer (een deel van) de btw kunt terugvragen als je weinig btw hebt gefactureerd. Deze regeling is voor btw-plichtige ondernemers die tot €1833 euro aan btw hebben gefactureerd. Het is een tegemoetkoming aan de kleine ondernemer. Je leest er alles over ons eerdere artikel over de KOR.
De nieuwe KOR
De overheid wil de kleine ondernemer met minder administratieve rompslomp opzadelen en heeft daarom een nieuwe vorm bedacht voor de KOR. Waar nu gekeken wordt naar de afgedragen btw, draait het vanaf 2020 om de gehele omzet. Wanneer je als ondernemer minder dan €20.000 aan omzet hebt, heb je recht op vrijstelling van omzetbelasting (btw). Je hoeft geen btw af te dragen, factureert geen btw en bent vrijgesteld van alle administratieve verplichtingen.
Let op: je bent daarmee ook een aftrekpost kwijt. De regeling is alleen bedoeld voor goederen of diensten in Nederland. De nieuwe KOR is overigens vrijwillig, je kunt er dus ook voor kiezen om de regeling niet toe te passen.
Wanneer pas ik de nieuwe KOR toe?
Voor alles wat nog over 2019 gaat, pas je de oude KOR toe (zelfs al doe je de btw- aangifte over het vierde kwartaal dus pas in januari). Pas vanaf 2020 pas je de nieuwe KOR toe. Je kunt de nieuwe KOR toepassen vanaf de eerste btw-aangifte van 2020. Dat zal voor de meeste ondernemers het eerste kwartaal zijn. Je aanmelding hiervoor moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum binnen zijn bij de Belastingdienst. Wanneer je deelneemt aan de huidige KOR en dus geen administratieve verplichtingen hebt, ga je automatisch over naar de nieuwe regeling. Je kunt de nieuwe KOR pas toepassen nadat de Belastingdienst je dat schriftelijk heeft bevestigd. Meer informatie over de nieuwe KOR vind je op de website van de Belastingdienst.