fbpx

Zorgtoeslag voor ondernemers

Het is voor bijna iedereen die in Nederland woont verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt je naast de basispremie extra laten verzekeren met aanvullende pakketten voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie of spoedeisende hulp in het buitenland. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid op de premie die je betaalt aan de zorgverzekeraar. Het is bedoeld als steuntje in de rug voor mensen met lagere en middeninkomens.

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen, gezinssamenstelling en je eigen vermogen. Zo krijg je in 2019 (zonder aanzienlijk eigen vermogen), als alleenstaande met een inkomen tot €20500 het maximaal uitgekeerde maandbedrag van €99 per maand. Als je daarentegen boven de €29500 verdient, heb je helemaal geen recht op zorgtoeslag. Kijk hier voor een tabel met exacte bedragen per inkomen (ook met toeslagpartner) en nog meer voorbeelden. Als je wilt weten op hoeveel zorgtoeslag jij ongeveer recht hebt en of je er überhaupt voor in aanmerking komt, kun je hier een proefberekening maken.

Hoe werkt het voor ondernemers?

Ben je zzp’er of heb je een andersoortig eigen bedrijf, dan kan het zijn dat jij ook recht hebt op zorgtoeslag. De voorwaarden hiervoor zijn niet anders dan voor mensen die in loondienst zijn. Het gaat simpelweg om jouw verzamelinkomen. Er gelden voor ondernemers verder geen andere regels met betrekking tot zorgtoeslag.

Uitbetaling zorgtoeslag

Je kunt de zorgtoeslag gedurende het jaar als voorschot uitbetaald krijgen. Wanneer de inkomstenbelasting is ingediend en verwerkt, wordt het voorschot met je afgerekend. Je krijgt dan geld terug of moet geld betalen maar als je inschatting heel accuraat was, blijft het bedrag gelijk. Het verwerken van de inkomstenbelasting kost tijd en het kan gebeuren dat de zorgtoeslag pas twee jaar later definitief wordt vastgesteld. Vooral wanneer je een eigen bedrijf hebt, is het soms lastig een inschatting te maken van je inkomen. Om vervelende verrassingen te voorkomen, raden we aan het voorschot zo minimaal mogelijk te stellen, bijvoorbeeld op €10 per maand. Als je achteraf recht had op een hoger bedrag, wordt het verschil automatisch gestort. Was je jaar dusdanig goed dat je geen recht had op zorgtoeslag? Dan hoef je maximaal €120 terug te betalen. Het is overigens wel zo dat je zorgtoeslag zelf moet aanvragen. Het is dus niet iets wat je automatisch (terug)krijgt.

Bereken je Belasting

Wil je als ondernemer direct weten waar je aan toe bent? Wil je precies weten op welke toeslagen je recht hebt en voor welke fiscale posten je geld voor moet reserveren? Maak dan gebruik van onze online tool genaamd Bereken Je Belasting. We berekenen hiermee precies hoeveel belasting je moet betalen. Hierin nemen we niet alleen de zorgtoeslag mee, maar ook andere zaken zoals een koophuis, en andere aftrekposten zoals de fiets, de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Direct weten waar je aan toe bent? Maak een belafspraak met ons zodat we een inschatting kunnen maken op maat.

Wil je nog meer weten over de zorgtoeslag en andere toeslagen? Kijk dan op de website van de belastingdienst.