fbpx

Als je een onderneming hebt die minder dan 20.000 euro ex btw per jaar omzet, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Zet jij minder dan 20.000 euro per jaar om? Lees dan dit blog alles over de KOR voor ondernemers en wat de voor- en nadelen zijn. En je krijgt tips in hoe je kunt bepalen of de KOR voor jou verstandig is.

Wat is de KOR

Niet iedereen kan gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). En als je je ervoor aanmeldt moet je ook rekening houden met de voorwaarden. Wat zijn de regels?

Maximale omzet

Als je omzet niet meer is dan € 20.000 per kalenderjaar kun je deelnemen aan de KOR

Hoe bereken je de hoogte van je omzet?

 • Als je nog niet deelneemt aan de KOR en btw berekent over je prestaties, dan telt deze btw niet mee als omzet. De omzet is het totaal van alle bedragen die je aan je klanten berekent, exclusief de btw.
 • Als je al wel deelneemt aan de KOR, dan mag je geen btw in rekening brengen aan uw klanten. Je omzet is dan het totaal van alle bedragen die u aan uw klant berekent.

Om te zien welke omzet precies wel en niet meetelt voor de omzetgrens van de KOR, kun je kijken op de website van de Belastingdienst. 

Hoe lang gebruik je de KOR?

Als je kiest gebruik te maken van de KOR, doe je dat voor minimaal drie jaar. Tot die drie jaar voorbij zijn, kun je alleen maar met de KOR stoppen als je meer dan 20.000 euro omzet hebt. Maar ook dan moet je zelf de KOR stopzetten. Daarnaast heb je de drie jaar nadat je meer dan die 20.000 euro hebt omgezet geen recht op de KOR.

Besluit je na drie jaar dat je toch geen gebruik wilt maken van de KOR? Dan moet je dit zelf aangeven bij de belastingdienst. Anders wordt de KOR voortgezet.

Geen omzetbelasting 

Elk kwartaal doe je btw-aangifte over de producten en diensten die je levert. Dit is de omzetbelasting. Als je gebruik maakt van de KOR heb je vrijstelling van btw, en hoef je deze aangifte dus niet te doen. Maar let op: je moet wel nog gewoon je inkomstenbelasting aangeven.

Voordelen KOR voor ondernemers 

De KOR is met name interessant voor ondernemers die voornamelijk met particuliere klanten te maken hebben. Daarnaast is er potentieel minder administratieve rompslomp is.

Leveren aan particuliere klanten 

Particulieren kunnen geen btw verrekenen. Je hoeft de btw dus niet in de verkoopprijs van je product of dienst te verwerken. Hierdoor kun je een lagere prijs bepalen. Stel, je vraagt normaal € 50,- per uur. Met 21% btw erbij is dat € 60,50. Maar omdat de klant die btw niet kan aftrekken, kun jij je prijs (iets) verlagen, wat je een voordeel geeft ten opzichte van je concurrent.

Minder administratie 

Als je gebruik maakt van de KOR hoeft je niet 4x per jaar de omzetbelasting in te dienen. Dit scheelt je tijd en moeite. Daarnaast heb je een eenvoudiger administratie, omdat je niet verplicht bent je klanten een factuur te sturen.  

Nadelen KOR voor ondernemers

Helaas is het niet alleen maar goed nieuws. Er zitten ook nadelen aan de kleineondernemersregeling.

Zelf geen btw-aftrekken

Dat je geen btw berekent voor je klanten, betekent ook dat je geen btw mag verrekenen op inkopen en kosten die je zakelijk maakt. Dit houdt dus in dat je de btw van je zakelijke aankopen niet kunt aftrekken van je belasting. Als je bijvoorbeeld een computer koopt van € 1.000, inclusief 21% btw, kun je die € 210 btw niet terugvragen van de belasting.

Potentieel minder zakelijke klanten

Ook jouw zakelijke klanten kunnen de btw van de kosten die ze maken bij de aanschaf van jouw product of dienst niet aftrekken. In het eerder gebruikte voorbeeld rekenden we met een uurprijs van € 60,50 inclusief btw. Jouw klant kan die € 10,50 niet van de belasting aftrekken, wat jou ‘duurder’ maakt dan je concurrenten.

Facturen

Als je wel een factuur verstuurt, dan moet hij ook aan de factuurvereisten voldoen. Deelnemers aan de KOR hoeven niet aan alle eisen te voldoen, maar aan een aantal eisen wel:

 • Factuurnummer in factuurreeks
 • Je volledige naam en die van de afnemer
 • Je volledige adres en dat van je afnemer
 • Je BTW-ID
 • Je KvK-nummer
 • Factuurdatum
 • Product of dienstomschrijving
 • Factuurbedrag 

Ondernemers die gebruik maken van de KOR vermelden geen btw-bedrag, maar melden de vrijstelling op grond van artikel 25 van de wet op de omzetbelasting 1968. Zorg er dus ook voor dat je dit op de factuur zet!

Is de KOR handig voor jou? 

Er zitten dus voor- en nadelen aan de KOR. Twijfel je? Maak dan twee berekeningen.

 1.       Een inschatting van je verwachte omzet en kosten inclusief btw
 2.       Een inschatting van je verwachte omzet en kosten exclusief btw. Hierbij kun je de tarieven van je product of dienst eventueel verhogen, als compensatie omdat je geen btw terugkrijgt. Of verlagen, omdat je geen btw aan je klant vraagt.

Ga bij beide berekeningen uit van een realistisch scenario: als jij de prijs van je product of dienst hoger maakt, daalt de vraag waarschijnlijk. En als je de prijs lager maakt, stijgt de vraag wellicht, maar niet meteen met 100%. Houd er ook rekening mee dat de KOR misschien niet een financieel voordeel brengt, maar dat het je wel tijdwinst en vereenvoudiging oplevert.

Kom je er niet uit, vraag dan voor de zekerheid hulp aan je financieel adviseur. Of maak gebruik van de rekenhulp van de Belastingdienst.

Hoe aanmelden KOR 

Je meldt je aan voor de kleineondernemersregeling via de website van de belastingdienst. Doe dit uiterlijk vier weken voordat je wilt dat de regeling ingaat. Maar bedenk altijd: de KOR is een vrijwillige regeling. Je hoeft er dus alleen gebruik van te maken als het jou voordeel oplevert.

 Lees meer over de KOR