fbpx

Als je als zzp’er of andersoortige ondernemer voor zakelijke doeleinden een taxi hebt genomen dan zit daar 9% btw op, het lage btw-tarief. Het is alleen niet zo dat je altijd een bon krijgt waarop dat gespecificeerd is. Wij zetten het hier allemaal nogmaals voor je op een rijtje hoe het allemaal zit.

 

Hoeveel btw zit er op taxiritten? 

Er zit 9% btw op personenvervoer zoals busvervoer, openbaar vervoer en ook taxivervoer. Wanneer je dus bijvoorbeeld 25€ betaalt voor een taxirit van de Pijp naar Amsterdam Noord dan zit hier een gedeelte btw in.

 

Mag ik de btw op taxiritten aftrekken?

De taxichauffeur of taxicentrale moet btw afdragen en dat betekent dat jij als ondernemer dit bedrag mag aftrekken en mag rekenen als voorbelasting. Met andere woorden: je krijgt -als je btw-plichtig bent- de 9% btw weer terug van de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om de bonnen goed te bewaren. Wanneer de Belastingdienst komt controleren moet je aan kunnen tonen dat je de ritten daadwerkelijk gemaakt hebt.

 

Hoe zit het met btw en Uber?

Er is lange tijd verwarring geweest omtrent Uber en btw. Dit komt door het (inmiddels afgeschafte) concept UberPop. Het probleem was namelijk dat de chauffeurs van UberPop geen KvK-inschrijving hadden maar particulieren waren en dus geen btw afdroegen. Dat betekende ook dat btw op die bonnen niet als voorbelasting gerekend mocht worden. Dus: je mocht de btw over zulke ritten niet terugvragen.

Sinds 2014 is UberPop verboden. Tegenwoordig ligt UberX (een goedkoper alternatief dan de mainstream Uberdiensten) ook onder vuur maar alle chauffeurs die deze dienst aanbieden moeten een vergunning voor taxivervoer hebben. Een van de voorwaarden voor die vergunning is een inschrijving bij de KvK. We kunnen er dus vanuit gaan dat deze chauffeurs ondernemers zijn en btw afdragen. Dit betekent dat jij als zzp’er of andere ondernemer deze btw ook weer mag aftrekken.

Let op: wanneer je je laat rijden door een taxi dan mag je geen kilometervergoeding a o,19 cent per kilometer rekenen.

 

Hoe bereken ik de btw op een taxirit? 

De btw staat lang niet altijd vermeld op de bonnen van taxiritten. In moderne boekhoudprogramma’s zoals Moneybird kun je heel makkelijk met één druk op de knop zien wat de btw over een bepaald bedrag is maar als je je boekhouding op de ouderwetse manier doet, zul je het zelf moeten uitrekenen. Je doet dit door het bedrag te delen met 109 en dit vervolgens te vermenigvuldigen met 9. Als je dit bedrag aftrekt van het totaalbedrag dan weet je wat de kosten exclusief btw zijn.

 

Kortom 

Je mag de 9% btw op zakelijke taxiritten gewoon aftrekken. Zorg ervoor dat je de bonnen goed bewaart.